Wołowina jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Białko wołowiny jest dobrze przyswajalne przez ludzki organizm i może pomóc w utrzymaniu i budowaniu masy mięśniowej.
Witaminy z grupy B są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychicznych. Żelazo natomiast jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie, a cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i pomaga w utrzymaniu prawidłowej odporności. Na dole pokazuje Ci mój przepis na hamburgery właśnie z użyciem mięsa wołowego, które będzie proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne.
Szybkie i tanie hamburgery
Składniki na 4 porcje :
- 500g mięsa wołowego
- 4 bułki hamburgerowe
- 8 plastrów sera cheddar
- 8 plastrów sera gouda
- pomidor
- ogórek kiszony/zielony
- cebula czerwona
- sałata rzymska
- 3 łyżki oleju
- czosnek granulowany
- papryka słodka wędzona
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- 1 jajko
- szklanka mąki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni góra dół.
- Do umytego i osuszonego mięsa dodaj, po łyżce stołowej: czosnku, papryki, pieprzu cayenne oraz dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i wlej olej.
- Przez około 2-3 minuty ręcznie rozgniataj i mieszaj mięso w przyprawach.
- Do dwóch miseczek dodaj mąkę i rozbełtane jajko.
- Ułóż po 2 plasterki z każdego sera i zamocz je w jajku a następnie w mące.
- Włóż ser do piekarnika i piecz go przez około 5-8min.
- Pokrój warzywa wedle swojego uznania.
- Rozcięte bułeczki wrzuć na rozgrzaną patelnie i piecz do momentu uzyskania chrupkości (możesz posmarować delikatnie masłem).
- Gdy ser nam się piecze zrób z mięsa 4 kuleczki i wrzuć je na tą samą patelnie, dla uzyskania kształtu rozgnieć mięso np. butelką.
- Smaż mięso z każdej strony po około 3-3,5 minuty.
- Na spód bułki polej sos i ułóż warzywa, kotlet i ser.
Smacznego!
Więcej interesujących przepisów znajdziesz na portalu https://kuchnia24h.pl/.