Sezon na cytrusy

Teraz właśnie owoce te są najsmaczniejsze. A że ich intensywny aromat przywodzi na myśl tropikalne wakacje, będą idealne na deser w środku zimy.

Tarta pomarańczowa

CIASTO:
20 dag mąki pszennej
1 jajko
13 dag masła
2 łyżki cukru
2-3 łyżki zimnego mleka;
MASA SEROWA:
3 jajka
40 dag twarogu sernikowego
2 łyżki soku z pomarańczy
25 dag serka mascarpone
2/3: szkl. cukru
2 łyżki cukru waniliowego;
KREM:
2 duże pomarańcze
2 duże jajka
10 dag cukru kryształu
7 dag masła

Ciasto: składniki najpierw posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, ochładzaj przez 1 godz.

Następnie cienko rozwałkuj. Wylep ciastem formę, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. grochem. Piecz 20 min w temp. 200 st.

Masa serowa: wszystkie składniki zmiksuj na gładko. Wylej na podpieczone ciasto. Razem wstaw do piekarnika (170 st.) i piecz 40 min. Ostudź. Wstaw do lodówki.

Krem: jajka z cukrem utrzyj na krem, przelej do rondla i mieszając podgrzewaj na maleńkim ogniu. Stopniowo dodawaj sok i skórkę z pomarańczy oraz masło. Gdy powstanie jednolity krem, przecedź go przez gęste sito. Ostudź w lodówce. Następnie równomiernie rozprowadź po powierzchni ciasta. Udekoruj.

Rolada mandarynkowa

CIASTO:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
300 ml śmietanki 30%
łyżka żelatyny
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru;
ORAZ
8 mandarynek

Białka ubij na sztywno ze szczypta soli, dalej ubijając dodawaj po łyżce cukier, następnie po żółtku. Ubijaj jeszcze ok. 5 min, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Dolej olej i jeszcze chwilę mieszaj. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ostrożnie, dokładnie wymieszaj.

Formę o wymiarach 25×37,5 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wyrównaj. Piecz 20 min w temp 170 st. Studź 10 min przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmij.

Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ubijając dokładaj po łyżce mascarpone. Połącz z żelatyną, 1/3 kremu rozsmaruj na biszkopcie. Ułóż 7 obranych mandarynek. Zwiń roladę. Posmaruj resztą kremu. Udekoruj cząstkami ostatnie mandarynki. Ochłodź.

Bomba owocowa

750 ml śmietanki 30%
300 ml kefiru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka cukru
cukier waniliowy
50 ml likieru cytrynowego
pomarańcza
2 owoce kiwi
listki mięty
szklanka truskawek (mogą być mrożone)
opakowanie okrągłych biszkoptów

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Cukier i cukier wanilinowy oraz likier cytrynowy roztrzep z kefirem.

Kiwi obierz pokrój w plastry i na ok. 30 sek. wrzuć do wrzącej wody, odcedź, przelej zimna wodą. Dużą miskę od środka wysmaruj olejem. Na brzegach i spodzie fantazyjnie ułóż plastry kiwi i pomarańczy oraz listki mięty i kilka truskawek.

Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z żelatyną i kefirem. Dodaj resztę truskawek. 1/3 masy wlej do przygotowanej miski, na masie ułóż 1/3 biszkoptów. Zalej połową pozostałej masy, przykryj biszkoptami i zalej resztą masy. Schładzaj 3 godziny lub całą noc.