Sernik chałwowy – przepis na ciasto idealne

Sernik chałwowy to wyjątkowe połączenie kremowej konsystencji tradycyjnego sernika z orientalnym smakiem chałwy. Ten nietuzinkowy deser zachwyca swoją aksamitną teksturą i wyrazistym sezamowym aromatem. Inspiracja do jego stworzenia pochodzi z kuchni bliskowschodniej, gdzie chałwa jest popularnym przysmakiem wytwarzanym już od czasów starożytnych. Historia chałwy sięga X wieku i pierwotnie była ona deserem serwowanym na dworach kalifów. Sernik chałwowy doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach, świętach czy podczas popołudniowej kawy z przyjaciółmi. Jest to propozycja dla osób szukających nowych, intrygujących smaków w klasycznych deserach, łącząca w sobie tradycję europejskiego sernika z orientalnymi wpływami kulinarnymi.

Składniki na spód sernika chałwowego

  • 220 g ciastek digestive (najlepiej pełnoziarnistych dla głębszego smaku)
  • 100 g masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 łyżki pasty tahini (domowej lub sklepowej)

Składniki na masę serową z chałwą

  • 1 kg sera twarogowego (trzykrotnie zmielonego, tłustego)
  • 250 g chałwy waniliowej (można użyć również innych smaków)
  • 200 g śmietany 36% (kremówki)
  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej, najlepiej z wolnego wybiegu)
  • 150 g cukru pudru (przesianego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dla lepszej struktury)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z jednej laski wanilii)

Przygotowanie sernika z chałwą

Przygotowanie tego wyjątkowego deseru rozpoczyna się od odpowiedniego przygotowania składników. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, co zapewni idealną konsystencję masy serowej i zapobiegnie powstawaniu grudek. Szczególną uwagę należy zwrócić na jakość używanych składników, gdyż to one decydują o końcowym smaku deseru.

  1. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na drobny proszek, zachowując jednak niewielkie kawałki dla lepszej tekstury. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu i połączyć z pokruszonymi ciastkami oraz pastą tahini, dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
  2. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść łyżką lub szklanką z płaskim dnem, formując równomierny spód. Wstawić do lodówki na 30 minut, aby masa stężała.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę, używając miksera z końcówką do ubijania. Dodać pokruszoną chałwę i śmietanę, ponownie zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.
  4. Dodawać kolejno jajka, miksując na niskich obrotach po każdym dodaniu, aby nie napowietrzyć zbytnio masy. Zbyt intensywne miksowanie może spowodować późniejsze opadanie sernika.
  5. Na końcu wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dodać pastę waniliową. Całość delikatnie wymieszać szpatułką, aby składniki dokładnie się połączyły.
  6. Masę serową przelać na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię i delikatnie postukać formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  7. Piec w temperaturze 160°C przez około 60-70 minut w piekarniku z termoobiegiem. Sernik powinien być lekko zarumieniony na powierzchni i jeszcze lekko drżeć w środku.

Wskazówki do przygotowania idealnego sernika chałwowego

  • Ser powinien być dokładnie zmielony i przesiany, by uniknąć grudek w masie. Najlepiej użyć sera, który był mielony przynajmniej trzykrotnie.
  • Chałwę najlepiej pokruszyć ręcznie – nie powinna być zbyt drobno zmielona, aby w gotowym serniku można było wyczuć jej charakterystyczną strukturę.
  • Sernik należy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez minimum godzinę, by uniknąć pękania powierzchni i gwałtownego opadania.
  • Przed podaniem schłodzić minimum 12 godzin w lodówce, aby masa serowa odpowiednio stężała i smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze (w 100g)

  • Kalorie: 345 kcal
  • Białko: 12g
  • Węglowodany: 28g
  • Tłuszcze: 22g
  • Błonnik: 1.5g
  • Sód: 180mg
  • Wapń: 120mg
  • Żelazo: 1.2mg

Dekorowanie i serwowanie

Sernik chałwowy można udekorować na wiele kreatywnych sposobów. Klasyczna dekoracja obejmuje pokruszoną chałwę, prażone ziarna sezamu lub polewę z białej czekolady. Można również dodać karmelizowane orzechy, płatki migdałów lub delikatny lukier sezamowy. Deser doskonale komponuje się z kawą po turecku, która podkreśla jego orientalny charakter, lub herbatą earl grey, której bergamotkowy aromat stanowi idealne dopełnienie. Przed podaniem warto pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową – wtedy jego smak jest najbardziej wyrazisty, a konsystencja idealnie kremowa.

Przechowywanie

Sernik chałwowy można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni. Można go również zamrozić, zachowując świeżość do 3 miesięcy. Przed zamrożeniem należy podzielić go na porcje i każdą szczelnie owinąć folią spożywczą, a następnie folią aluminiową. Przed spożyciem mrożonego sernika, należy go rozmrażać powoli w lodówce przez około 12 godzin. Nie zaleca się rozmrażania w temperaturze pokojowej, gdyż może to wpłynąć negatywnie na konsystencję deseru. Po rozmrożeniu sernik należy spożyć w ciągu 2-3 dni.