Schab zapiekany z tartymi ziemniakami i serem to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność mięsa z chrupiącą warstwą ziemniaczaną. To danie inspirowane jest tradycyjną kuchnią polską, ale z nowoczesnym twistem w postaci tartych ziemniaków. Historia tego dania sięga tradycji kuchni francuskiej, gdzie technika gratinowania była szeroko stosowana w wykwintnych potrawach. W Polsce, gdzie zarówno schab jak i ziemniaki stanowią podstawę jadłospisu, połączenie tych składników stworzyło wyjątkową kompozycję. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy uroczysty posiłek z rodziną. Połączenie soczystego schabu z zapiekanymi ziemniakami i rozpuszczonym serem tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki na soczystego schabu z ziemniaczaną skorupką
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości (najlepiej z młodych świń, z widocznym marmurkowaniem)
- 1 kg ziemniaków (typu C, najbardziej odpowiednie do zapiekania)
- 200 g sera żółtego (najlepiej typu gouda dojrzewająca minimum 6 miesięcy)
- 2 ząbki czosnku (świeżego, nie wędzonego)
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 200 ml śmietany 18% (kremowej)
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie schabu z ziemniaczaną gratinką
- Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Dla lepszego efektu można wykonać małe nacięcia w mięsie i wetrzeć w nie przyprawy.
- Rozgrzać patelnię z oliwą i masłem do temperatury około 180°C. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, poświęcając około 2-3 minuty na każdą stronę.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej użyć świeżych, twardych ziemniaków, które nie będą puszczać zbyt dużo wody.
- Starte ziemniaki wymieszać z jajkami, śmietaną, startym serem (zostawić około 50g do posypania), tymiankiem i rozmarynem. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, zwracając szczególną uwagę na boki. Ułożyć obsmażony schab, a na wierzchu równomiernie rozprowadzić masę ziemniaczaną.
- Posypać pozostałym serem, który utworzy apetyczną, złocistą skorupkę.
- Piec w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 60-70 minut, aż ziemniaki się zarumienią, a mięso będzie miękkie. W połowie pieczenia można przykryć naczynie folią aluminiową, jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić.
Wskazówki do przygotowania idealnego schabu
- Przed pieczeniem warto zamarynować schab przez minimum 2 godziny w mieszance ziół i czosnku, a najlepiej pozostawić na całą noc w lodówce
- Starte ziemniaki należy odcisnąć z nadmiaru wody, używając czystej ściereczki lub gazy, aby skorupka była chrupiąca
- Temperatura wewnętrzna schabu powinna osiągnąć 63-65°C, co można sprawdzić termometrem do mięsa
- Po upieczeniu należy odczekać 10-15 minut przed krojeniem, aby soki się ustabilizowały i mięso pozostało soczyste
Wartości odżywcze (na 100g)
- Kalorie: 245 kcal
- Białko: 18g
- Tłuszcze: 15g
- Węglowodany: 12g
- Błonnik: 1.5g
Serwowanie i przechowywanie
Danie najlepiej podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu, gdy ser jest jeszcze ciągnący, a ziemniaczana skorupka chrupiąca. Świetnie komponuje się z mixem sałat z vinaigrette lub tradycyjną surówką z kiszonej kapusty, która dzięki swojej kwaskowatości świetnie przełamuje tłustość dania. Można również podać je z sosem grzybowym lub ziołowym dipem na bazie jogurtu. Pozostałości można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni. Przed ponownym podaniem najlepiej podgrzać w piekarniku w temperaturze 160°C przez 15-20 minut, unikając używania mikrofalówki, która może sprawić, że ziemniaki stracą swoją chrupkość. Danie można również zamrozić, jednak należy pamiętać, że po rozmrożeniu tekstura ziemniaków może być nieco inna.