Żurek staropolski
1,5 l bulionu
500 g wiejskiej kiełbasy
500 ml gotowego zakwasu
3 ząbki czosnku
400 g wędzonego lub parzonego boczku
3 ząbki czosnku
6 łyżek śmietany 18%
2 łyżki suszonego majeranku + świeży
jajka na twardo
Bulion zagotuj. Wrzuć pokrojony w kawałki boczek. Gotuj ok. 20 min.
Kiełbasę pokrój w plasterki lub w kostkę (tak, by potem wygodnie było jeść) i dodaj do gotującego się bulionu z boczkiem.
Dodaj również obrany i pokrojony na połówki czosnek. Zmniejsz ogień i gotuj 20 min.
Wlej zakwas i gotuj do momentu, aż żurek zacznie wrzeć. Wsyp majeranek. Wcześniej warto rozetrzeć go w dłoniach.
Zupę zdejmij z ognia. Wlej do śmietany 2-3 łyżki gorącego żurku i pomieszaj. Tak przygotowaną wlej do garnka. Dopraw solą i pieprzem.
Wlej porcję żurku do talerzy. Podawaj z jajkiem, posypane świeżym majerankiem.
Cukiniowa z papryką
800 ml bulionu
puszka krojonych pomidorów bez skóry
1 średnia cukinia
1 nieduży bakłażan
1 czerwona papryka
1 papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w 2-cm. kostkę i podsmaż 5 min na łyżce oliwy.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wrzuć posiekany czosnek i mieszając, chwilę smaż.
Wsyp pokrojone w kostkę cukinię i bakłażan. Smaż 5 min.
Wlej pomidory w puszce i podgrzej, aż się zagotują. Wlej bulion, dodaj przyprawy, przykryj i doprowadź do wrzenia. Gotuj 20 min.
Zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach. Wrzuć do zupy. Wlej również sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dyniowa na ostro
500 g obranej dyni
250 g ziemniaków
2 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
1 łyżka świeżego startego Imbiru
po 1 łyżeczce kurkumy i przyprawy curry
1 posiekana papryczka chili
1 cebula dymka do dekoracji
Dynię pokrój w kostką. Ziemniaki obierz i również potnij w kostkę.
W garnku na oliwie lub oleju zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulą oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek.
Dodaj dynią i ziemniaki. Dopraw solą i smaż, mieszając, ok. 5 mln.
Dołóż kurkumę, ostrą paprykę. curry i starty imbir.
Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 min do miękkości warzyw.
Zmiksuj w blenderze z mlekiem kokosowym. Porcje zupy udekoruj posiekaną dymką i kawałkami chili.
Brokułowa z serem
750 ml bulionu warzywnego
2 ziemniaki
1 brokuł i 1 cebula
3 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
sól i pieprz
natka pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
dobrej jakości oliwa do skropienia
Brokuł drobno pokrój, szpinak umyj i osusz.
W dużym garnku na maśle klarowanym podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć szpinak.
Dodaj brokuł i zalej bulionem.
Ziemniaki pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, aż zmiękną.
Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i wsyp gałkę muszkatołową i chili.
Wlej porcję zupy do talerzy. Każdą posyp pokruszonym serem pleśniowym. Skrop dobrej jakości oliwą. Udekoruj gałązką natki pietruszki.
Tego właśnie szukałam! Nabrałam dzisiaj ochoty na spróbowanie nowej zupy i brokułowa z selerem będzie idealna.