Ten przepis na chrupiącą, pieczoną cukinię jest łatwym dodatkiem warzywnym, który można przyrządzić w zaledwie kwadrans! Ponadto, ten pysznie chrupiący i serowy specjał stanowi również znakomitą alternatywę dla frytek, jednocześnie odznaczając się niższą zawartością węglowodanów. Całość wykonana jest wyłącznie z prostych składników.
Pieczona cukinia może posłużyć też jako wegetariańska przystawka albo smaczna przekąska.
Składniki
- 2 cukinie pokrojone w plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki bułki tartej panko
- 1/3 szklanki startego parmezanu
Jak przyrządzić chrupiącą pieczoną cukinię
- Rozgrzewamy piekarnik do 220o C.
- Wrzucamy plastry cukinii do dużej miski.
- Natomiast w średniej misce mieszamy oliwę, sól, pieprz, panko i parmezan. Mieszamy do momentu, aż stworzy się jednolita mieszanka.
- Dodajemy mieszankę do miski z plastrami cukinii i mieszamy do momentu, aż całkowicie je pokryje. W razie potrzeby można dodać trochę więcej oliwy z oliwek.
- Układamy plastry cukinii na dużej blasze do pieczenia.
- Pieczemy przez 4-5 minut, a następnie przełączamy piekarnik na funkcję opiekania (broil).
- Opiekamy przez 3-4 minuty albo do momentu, aż bułka tarta się przypiecze, a ser się rozpuści.
Czy pieczone plastry cukinii są zdrową przystawką?
Ten prosty przepis na chrupiące plastry pieczonej cukinii jest niskokaloryczny, a do tego zawiera mało węglowodanów, cukru i soli. Cukinia jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, takich jak B6, C, K, kwas foliowy i potas. Co więcej, zawiera też przeciwutleniacze.
Czy plastry cukinii mogą ulec rozmoknięciu?
Faktem jest, że cukinia zawiera dużo wody. Dlatego czasami, kiedy używana jest w potrawach, może rozmoknąć i sprawić, że całe danie stanie się dość wodniste. Aczkolwiek cukinia z tego przepisu pieczona jest w piekarniku. Dzięki temu ciepło usuwa nadmiar wilgoci, pozostawiając idealnie chrupiące warzywko.