Ten przepis jest dla wszystkich, którzy uwielbiają zajadać się pysznymi potrawami, będąc na biwaku, ognisku, obozie czy kempingu. Oczywiście zawsze możemy przyrządzić granolę w domu, zanim jeszcze wyruszymy na łono natury. Jednakże, jeśli cenimy sobie świeżą granolę nad biwakowym ogniem, możemy ją podkręcić smacznymi właściwościami, które dodadzą jej lepszego smaku, aromatu i tekstury. Spójrzmy zatem na poniższy przepis na przepyszną granolę kempingową.
Składniki
- 6 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki orzechów pekan lub migdałów
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 szklanka suszonej żurawiny
Przygotowanie
Potrzebna nam będzie do tego dobrej jakości patelnia żeliwna.
- Wrzucić orzechy lub migdały na patelnię i trochę je podsmażyć.
- Podczas podrzucania orzechów na patelni zdejmujmy ją co jakiś czas z ognia (tym sposobem nie spalimy jej zawartości).
- Kiedy orzechy lub migdały zaczną wydawać z siebie przyjemny zapach orzechowy, dodajemy do nich płatki owsiane.
- Całość trzymamy na wolnym ogniu, aż składniki zbrązowieją.
- Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy oleju roślinnego oraz syropu klonowego.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do miski.
- Dodajemy suszoną żurawinę i spożywamy na ciepło.
Przygotowaną granolę możemy też przykryć i przechować na kolejne posiłki. Wystarczy raz spróbować tego fantastycznego specjału, a możemy być pewni, że już nigdy nie zdecydujemy się na kemping bez granoli.
Możesz też spróbować na śniadanie przepisu na puszyste naleśniki amerykańskie.