granola

Granola biwakowa

Ten przepis jest dla wszystkich, którzy uwielbiają zajadać się pysznymi potrawami, będąc na biwaku, ognisku, obozie czy kempingu. Oczywiście zawsze możemy przyrządzić granolę w domu, zanim jeszcze wyruszymy na łono natury. Jednakże, jeśli cenimy sobie świeżą granolę nad biwakowym ogniem, możemy ją podkręcić smacznymi właściwościami, które dodadzą jej lepszego smaku, aromatu i tekstury. Spójrzmy zatem na poniższy przepis na przepyszną granolę kempingową.

Składniki

  • 6 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki orzechów pekan lub migdałów
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

Przygotowanie

Potrzebna nam będzie do tego dobrej jakości patelnia żeliwna.

  • Wrzucić orzechy lub migdały na patelnię i trochę je podsmażyć.
  • Podczas podrzucania orzechów na patelni zdejmujmy ją co jakiś czas z ognia (tym sposobem nie spalimy jej zawartości).
  • Kiedy orzechy lub migdały zaczną wydawać z siebie przyjemny zapach orzechowy, dodajemy do nich płatki owsiane.
  • Całość trzymamy na wolnym ogniu, aż składniki zbrązowieją.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy oleju roślinnego oraz syropu klonowego.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do miski.
  • Dodajemy suszoną żurawinę i spożywamy na ciepło.

Przygotowaną granolę możemy też przykryć i przechować na kolejne posiłki. Wystarczy raz spróbować tego fantastycznego specjału, a możemy być pewni, że już nigdy nie zdecydujemy się na kemping bez granoli.

Możesz też spróbować na śniadanie przepisu na puszyste naleśniki amerykańskie.