ziemniaki

Faszerowane słodkie ziemniaki z czarną fasolą, śmietaną i guacamole

Ten wegański przepis jest świetną opcją na przygotowanie posiłku, który jest łatwy, bogaty w składniki odżywcze i znakomity na każdą okazję.

Przygotowując to danie, będziemy mieć okazję do połechtania kubków smakowych pikantną mieszanką czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy z gorącymi ziemniakami z piekarnika. Dodajmy do tego jeszcze trochę ostrego sosu lub salsy i nie oszczędzajmy na awokado. Po prostu palce lizać!

Składniki

W celu przyrządzenia ziemniaków potrzebujemy:

  • 4 słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka + 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki czarnej fasoli
  • 1 szklanka posiekanych pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szklanki ziaren kukurydzy
  • 0,5 szklanki posiekanej kolendry
  • 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w kostkę)
  • 0,5 szklanki soku z limonki
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 0,25 łyżeczki czerwonych płatków chili

W celu przyrządzenia guacamole potrzebujemy:

  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 0,25 łyżeczki soli

W celu przyrządzenia śmietany potrzebujemy:

  • 0,3 szklanki jogurtu kokosowego
  • 0,5 łyżeczki soku z limonki
  • 0,25 łyżeczki soli

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Używając widelca, zrobić małe dziurki dookoła ziemniaków – w odległości około 2 cm od siebie.

Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem i delikatnie posmarować ziemniaki 1 łyżką oliwy z oliwek.

Wstawić do piekarnika i piec przez 40-60 minut.

W misce wymieszać czarną fasolę, pomidory, kukurydzę, kolendrę, czerwoną cebulę i czosnek, a następnie skropić sokiem z limonki i resztą oliwy z oliwek.

Całość posypać solą, pieprzem i płatkami chili oraz dobrze wymieszać.

W małej misce zetrzeć awokado i dodać sok z limonki i sól, aż dobrze się połączą.

W osobnej misce wymieszać jogurt kokosowy, sok z limonki i sól.

Przekroić ziemniaki na pół i posypać mieszanką z czarnej fasoli. Następnie dodać guacamole i skropić wegańską, kwaśną śmietaną.

Podawać na ciepło.

Zapoznaj się także z przepisem na pyszną sałatką z batatów i sezamu.