Ten wegański przepis jest świetną opcją na przygotowanie posiłku, który jest łatwy, bogaty w składniki odżywcze i znakomity na każdą okazję.
Przygotowując to danie, będziemy mieć okazję do połechtania kubków smakowych pikantną mieszanką czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy z gorącymi ziemniakami z piekarnika. Dodajmy do tego jeszcze trochę ostrego sosu lub salsy i nie oszczędzajmy na awokado. Po prostu palce lizać!
Składniki
W celu przyrządzenia ziemniaków potrzebujemy:
- 4 słodkie ziemniaki
- 1 łyżka + 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki czarnej fasoli
- 1 szklanka posiekanych pomidorków koktajlowych
- 0,5 szklanki ziaren kukurydzy
- 0,5 szklanki posiekanej kolendry
- 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w kostkę)
- 0,5 szklanki soku z limonki
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,25 łyżeczki czerwonych płatków chili
W celu przyrządzenia guacamole potrzebujemy:
- 1 awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 0,25 łyżeczki soli
W celu przyrządzenia śmietany potrzebujemy:
- 0,3 szklanki jogurtu kokosowego
- 0,5 łyżeczki soku z limonki
- 0,25 łyżeczki soli
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Używając widelca, zrobić małe dziurki dookoła ziemniaków – w odległości około 2 cm od siebie.
Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem i delikatnie posmarować ziemniaki 1 łyżką oliwy z oliwek.
Wstawić do piekarnika i piec przez 40-60 minut.
W misce wymieszać czarną fasolę, pomidory, kukurydzę, kolendrę, czerwoną cebulę i czosnek, a następnie skropić sokiem z limonki i resztą oliwy z oliwek.
Całość posypać solą, pieprzem i płatkami chili oraz dobrze wymieszać.
W małej misce zetrzeć awokado i dodać sok z limonki i sól, aż dobrze się połączą.
W osobnej misce wymieszać jogurt kokosowy, sok z limonki i sól.
Przekroić ziemniaki na pół i posypać mieszanką z czarnej fasoli. Następnie dodać guacamole i skropić wegańską, kwaśną śmietaną.
Podawać na ciepło.
Zapoznaj się także z przepisem na pyszną sałatką z batatów i sezamu.