Współczesne ekspresy dźwigniowe nie różnią się znacznie od pierwszych urządzeń tego typu. Modele przeznaczone do użytku domowego mają niewielkie wymiary, nie zawierają skomplikowanej elektroniki, w ich skład wchodzi bojler, grzałka, kilka sprężyn, tłok i dźwignia. Cieszą się one powodzeniem, ponieważ automatyzacja urządzeń do parzenia kawy sprawia, że miłośnicy tego napoju mają mały wpływ na jej smak. Dużą zaletą ekspresu dźwigniowego jest możliwość uzyskania małej czarnej lub espresso o doskonałych parametrach.
Ekspres dźwigniowy – zasada działania
Zasada działania ekspresu ciśnieniowego nie jest skomplikowana, podczas obniżania dźwigni podnosi się tłok, do którego umocowana jest sprężyna. W ten sposób dochodzi do napełnienia cylindra wodą z bojlera. Podczas puszczania dźwigni sprężyna naciska na tłok, który z kolei napiera na wodę, a ta wydostaje się przez sitko do kawy. Trzeba pamiętać, że nie należy puszczać dźwigni podczas zaparzania kawy, może ona gwałtownie odskoczyć, nie wolno również zbyt wcześnie wyjmować kolby z wylewką, ponieważ można poparzyć się wypływającym wrzątkiem. Ekspres dźwigniowy przygotowuje kawę o wyjątkowym smaku, ale powinien być obsługiwany umiejętnie i bezpiecznie. Duży wybór takich produktów oferuje sklep internetowy: https://inspiracje-kawowe.pl/pol_m_Ekspresy_PRZEZNACZENIE-_DZWIGNIOWE-264.html
Zalety ekspresów dźwigniowych
Przygotowując kawę z ekspresu ciśnieniowego, można poznać różne smaki kawy oraz różne jej odmiany. Ma ona dość mocny aromat i wyrafinowany smak. Duży wpływ na ostateczny smak kawy przygotowywany w ekspresie dźwigniowym ma osoba przygotowująca napój i od jej doświadczenia zależy idealny smak espresso. Cały proces przyrządzania napoju jest bezgłośny, słychać tylko wlewający się strumień naparu do filiżanki. O wyższości smaku kawy przygotowywanej w takim ekspresie świadczy powiedzenie, że kawa jest w nim tworzona i kreowana, a nie parzona jak w ekspresie automatycznym.
Praktyczne zalecenia
Ekspres dźwigniowy przed przygotowywaniem kawy powinien być nagrzany, dlatego trzeba włączyć go kilka minut wcześniej, wówczas jej przygotowanie będzie o wiele łatwiejsze. Warto także zaopatrzyć się w tamper, dzięki niemu można dobrze ubić i ułożyć ziarna kawy. Przygotowując macchiato, warto zaopatrzyć się w przejrzyste szklanki, wówczas można się cieszyć także jej fantastycznym wyglądem, a nie tylko smakiem. Do espresso natomiast najlepsze są filiżanki w eliptycznej formie, najlepiej z porcelany, wówczas o wiele dłużej jest utrzymywane ciepło kawy.