Tłuszcze są jednym z najbardziej kontrowersyjnych punktów, ponieważ wiele osób nie zdaje sobie sprawy z korzyści, jakie zapewniają i znaczenia tego makroskładnika. W
Co to są tłuszcze jednonienasycone?
Tłuszcze są niezbędnym makroskładnikiem odżywczym dla naszego organizmu, aby mógł on normalnie funkcjonować. W rzeczywistości, bez wystarczającej podaży tłuszczów, nasz organizm nie miałby całej energii, której potrzebuje do wykonywania podstawowych czynności. Jednak, jak zapewne wiesz, nie wszystkie tłuszcze są takie same, ani nie działają w ten sam sposób w naszych ciałach, stąd tak ważne jest, aby nauczyć się je rozróżniać i wiedzieć, które z nich spożywać. W tym sensie tłuszcze jednonienasycone są tymi, które powinniśmy traktować priorytetowo w naszej diecie, czyli tymi, które popularnie nazywane są dobrymi tłuszczami.
Ogólnie rzecz biorąc, możemy rozróżnić tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze jednonienasycone. Rozróżnienie to dokonywane jest na podstawie stopnia nasycenia i sposobu zbudowania łańcucha atomów. Ogólnie rzecz biorąc, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans zestalają się w temperaturze pokojowej, co prowadzi do nasycenia tętnic i podwyższenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Z drugiej strony, tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone pomagają nam obniżyć poziom cholesterolu LDL i podwyższyć poziom cholesterolu HDL, dlatego to właśnie one powinny być priorytetem w naszej diecie.
Różnice między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi.
Tłuszcze nasycone są powszechnie znane jako szkodliwe lub złe tłuszcze, podczas gdy tłuszcze nienasycone są znane jako dobre tłuszcze. Już ta anegdota mówi nam co nieco o różnicach między tymi dwoma typami.
Jedną z głównych różnic pomiędzy tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi jest to, że tłuszcze nasycone są w stanie stałym, gdy są w temperaturze pokojowej. Tłuszcze nienasycone, z drugiej strony, są w stanie ciekłym. Przykładem pierwszego jest masło, a drugiego oliwa z oliwek.
Z reguły tłuszcze nasycone pochodzą z żywności pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze nienasycone, z drugiej strony, zazwyczaj pochodzą z pokarmów roślinnych.
Ale dlaczego jedne są uważane za dobre, a inne za złe? Między innymi z powodu zasadniczej różnicy. Podczas gdy tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu, tłuszcze nienasycone obniżają go.
Zdrowotne korzyści wynikające ze spożywania tłuszczów jednonienasyconych.
Tłuszcze jednonienasycone nie tylko przynoszą wiele zalet zdrowotnych, ale są wręcz niezbędne dla naszego organizmu. Oto najważniejsze korzyści płynące z zastosowania tłuszczów jednonienasyconych.
1. Pomagają one regulować niektóre funkcje fizjologiczne naszego organizmu.
2. Odgrywają one fundamentalną rolę we wzroście i prawidłowym rozwoju dzieci.
3. Są one niezbędne dla zdrowia mózgu.
4. Ich spożywanie poprawia wchłanianie innych składników odżywczych.
5. Oprócz tego, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, zapobiegają również blokowaniu tętnic.
6. Odgrywają one kluczową rolę w rozwoju i utrzymaniu zdrowia komórkowego.
7. Spożywanie tłuszczów jednonienasyconych poprawia naszą wrażliwość na insulinę, co przekłada się na kontrolę glikemii i indeksu glikemicznego.
8. Jest to jeden z powodów, dla których mogą one być przydatne w utracie wagi.
9. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy spożyciem tłuszczów jednonienasyconych a obniżonym poziomem niektórych markerów zapalnych. Dlatego też może być przydatny u pacjentów cierpiących na choroby zapalne.
Produkty żywnościowe zawierające tłuszcze jednonienasycone.
Ogólnie rzecz biorąc, ten rodzaj tłuszczu znajduje się w żywności pochodzenia roślinnego.
- Awokado.
- Oliwa z oliwek.
- Oliwki.
- Orzechy włoskie.
- Orzechy makadamia.
- Migdały.
- Orzechy laskowe.
- Olej rzepakowy.
- Orzechy nerkowca.
Wszystkie te pokarmy, które są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe są również bogate w kalorie. Dlatego nie powinniśmy ich nadużywać, ponieważ spożywalibyśmy znacznie więcej energii niż potrzebujemy. Rozwiązaniem powinno być spożywanie tego typu żywności zamiast innych tłustych produktów, ale nie obu. Innymi słowy, możesz zastąpić napój gazowany napojem migdałowym, kiełbasę awokado lub chipsy oliwkami.
Zalecana ilość tłuszczów jednonienasyconych w diecie.
Ponieważ są to produkty wysokokaloryczne, nie powinniśmy spożywać zbyt dużo tłuszczów jednonienasyconych. Skąd więc wiemy, ile potrzebuje nasz organizm?
Tłuszcze nigdy nie powinny przekraczać 35% dziennego spożycia kalorii, a te tłuszcze powinny być jednonienasycone (takie jak pokarmy, które wyjaśniliśmy) lub wielonienasycone.
Jednakże, jeśli cierpisz na problemy sercowo-naczyniowe lub chcesz uniknąć ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, zaleca się obniżenie tego odsetka do 7% dziennego spożycia kalorii.