Zdarzają się takie dni, że ma się nieodpartą ochotę na coś słodkiego, ale wszystkie dostępne w domu łakocie wydają się mało kuszące i apetyczne. W takich momentach człowiek marzy o czymś niebanalnych i subtelnym, co dopieści jego wysublimowane kubki smakowe. W takich chwilach bananowiec z czekoladą to doskonała opcja, by nasza kulinarna zachcianka została w pełni zrealizowana.
Czemu powyższy wypiek to idealny słodki deser?
Zaletą bananowca z czekoladą jest to, iż można go zrobić z miarę tanich i dostępnych składników. Bananowe ciasto nie jest też specjalnie skomplikowanym przepisem i nawet laik w dziedzinie wypieków da sobie z nim radę. Bananowe ciasto z czekoladą ma jeszcze i ten plus, że jest lekkie i umiarkowanie słodkie, wiec raczej nie wywoła zgagi ani niestrawności u osób, które mają wrażliwy żołądek oraz nie tolerują zbyt dużej ilości cukru w organizmie.
Co jest potrzebne, by upiec wyżej wymieniony słodki deser?
Nie wymaga dużo zachodu bananowiec z czekoladą przepis na to słodkie cudo to zaledwie kilka składników, a samo jego pieczenie jest raczej dosyć proste i mało skomplikowane. Co jest potrzebne, by upiec bananowca z czekoladą. By powstało ciasto bananowe z czekoladą potrzeba:
• 250 gramów mąki pszennej
• 16 gramów cukru waniliowego
• 160 gramów zwyczajnego cukru
• 2 banany
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• 75 mililitrów mleka
• 5 jajek
• 150 mililitrów oleju
• 150 mililitrów śmietany 30%
• 300 gramów gorzkiej czekolady
• cynamon
Bananowiec z czekoladą przepis- realizacja krok po kroku
Gdy już zgromadzi się wszystkie składniki, pieczenie ciasta bananowego powinno się zacząć od ubicia na sztywno trzech kurzych białek. Żółtka należy odłożyć na bok. Następnie ugniata się najlepiej widelcem banany. Gdy są one rozgniecione na miazgę, należy dodać do nich mleko, 2 całe jajka, olej oraz żółtka. Całość należy wymiksować, aż do połączenia składników.
Kolejnym działaniem, jakie powinno być podjęte podczas pieczenia- jest dodanie do ciasta cynamonu, mąki, proszku do pieczenia no i oczywiście gorzkiej czekolady. Potem należy jeszcze dodać ubitą śmietanę i wymieszać ją starannie łyżką. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do specjalnie przygotowanej formy i piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Na koniec przestygnięte ciasto powinno się polać czekoladową polewą. Można na niej umieścić dla lepszego efektu owoce.