Mięciutkie, odchodzące od kostek mięso żeberek doskonale sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad a nawet rodzinne przyjęcie.
Pieczone w ostro-słodkiej marynacie
- 2,5 kg żeberek łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu BBQ
- szklanka piwa karmelowego
- łyżka musztardy
- sól
- łyżka cynamonu
- pieprz ziołowy
- majeranek
- łyżka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- olej
- łyżka miodu
- łyżka ostrej i mielonej papryki
Przygotuj marynatę: w dużym naczyniu wymieszaj koncentrat pomidorowy z piwem, sosem BBQ, musztardą, miodem, cynamonem, ostrą papryką, goździkami, czosnkiem granulowanym, dopraw majerankiem, solą i pieprzem ziołowym.
Żeberka pokrój na większe kawałki (z 4-5 kostkami) i dodaj do marynaty. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na noc.
Następnego dnia szybko obsmaż żeberka na silnie rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej resztkami marynaty I wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Żeberka przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 2 godziny. Podawaj z kaszą lub kopytkami i bukietem surówek.
Jagnięce z patelni
- 8 pojedynczych żeberek jagnięcych
- 2 gałązki rozmarynu
- ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- cytryna
- 2 łyżki masła
Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu obsmaż żeberka (po 1 mln z każdej strony). Oprósz solą i pieprzem, dodaj posiekany czosnek. Przykryj mięso pokrywką, zmniejsz płomień i tak smaż 15 minut. Wyjmij z patelni, owiń folią aluminiową.
Do wytopionego tłuszczu dodaj śmietanę. Zagrzej, dopraw. Masło utrzyj z rozmarynem i szczyptą soli. Żeberka podawaj z puree ziemniaczanym, masłem rozmarynowym i sosem śmietanowym.
Zapiekane z fasolą
- 1 kg żeberek
- puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- cebula
- majeranek
- pieprz
- cukier
- 500 ml passaty pomidorowej
- słodka i ostra mielona papryka
- olej
Żeberka pokrój na porcje. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, posmaruj ketchupem. Odstaw na 3 godz. Następnie obsmaż na oleju. Przelot do blaszki.
Na żeberkach rozłóż fasolę bez zalewy. Passatę wymieszaj z roztartym czosnkiem, posiekaną cebulą. Dopraw solą, cukrem, papryką i ziołami prowansalskimi. Polej żeberka. Piecz 90 min w temp. 200 st.
Wołowe – duszone
- 12 kawałków żeberek wołowych
- olej
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 3 łodygi selera
- 750 ml czerwonego wina
- łyżka koncentratu pomidorowego
- cynamon
- kardamon
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- tymianek
- liście laurowe
- ziele angielskie
Mięso obsmaż na oleju, zdejmij z patelni a na ten sam tłuszcz wrzuć drobno pokrojone warzywa i również obsmaż. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
Żeberka dołóż do warzyw. Zalej winem. Dodaj wszystkie przyprawy. Przykryj i na wolnym ogniu duś 2 godziny. Gdy mięso odchodzi od kości, danie jest gotowe. Na koniec ewentualnie ponownie dopraw.