Cukinia to wspaniałe, szybko rosnące warzywo. Nawet jeśli nie ma możliwości uprawy jej w ogródku, jej zakup nie będzie dużym obciążeniem, ponieważ cukinia jest niedroga i sprzedawana przez cały rok. Korzyści płynące z tego warzywa zostały już dawno ustalone przez naukowców.
Pulpa z cukinii jest łatwo wchłaniana przez organizm, jednocześnie nasycając ją żelazem, fosforem, wapniem, witaminą C i różnymi substancjami biologicznie czynnymi. Pektyny korzystnie wpływają na pracę wątroby, błonnik zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie, sok warzywny działa moczopędnie. Z cukinii można przyrządzić wiele różnych potraw.
Zupa fit z cukinii
Do przygotowania zupy według tego przepisu oprócz cukinii potrzebne będą również inne warzywa. Dzięki ich połączeniu danie okaże się maksymalnie zdrowe i smaczne.
Składniki
- młoda cukinia – 1 szt.;
- pomidory – 3 szt.;
- papryka – 1 szt.;
- ziemniaki – 2 szt.;
- marchewki – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- kalafior – 200 gramów;
- koperek i pietruszka – mała wiązka;
- sól i przyprawy do smaku;
- bulion warzywny lub drobiowy – 1,5 l;
- olej roślinny – 1 łyżka
Przygotowanie
W garnku podsmażamy na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekaną cebulę, wymieszać i smażyć 10 minut. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, a także kalafior, rozłożony na osobne różyczki.
Dodaj sól, przyprawy i wlej bulion. Następnie gotuj przez godzinę. 3-5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy posiekanymi ziołami. Cukinia jest prostym i wdzięcznym warzywem do przygotowania. Dodatkowym atutem tego warzywa są jego wartości odżywcze i smakowe, dzięki którym utrzymanie kondycji i sylwetki nie będą udręką.
źródło: pikantna.pl – portal z interesującymi przepisami na zdrowe posiłki