Wołowina – smacznie i zdrowo!

Wołowina jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Białko wołowiny jest dobrze przyswajalne przez ludzki organizm i może pomóc w utrzymaniu i budowaniu masy mięśniowej.

Witaminy z grupy B są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychicznych. Żelazo natomiast jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu w organizmie, a cynk bierze udział w wielu procesach metabolicznych i pomaga w utrzymaniu prawidłowej odporności. Na dole pokazuje Ci mój przepis na hamburgery właśnie z użyciem mięsa wołowego, które będzie proste do przygotowania a zarazem bardzo smaczne.

Szybkie i tanie hamburgery

Składniki na 4 porcje :

  • 500g mięsa wołowego
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 8 plastrów sera cheddar
  • 8 plastrów sera gouda
  • pomidor
  • ogórek kiszony/zielony
  • cebula czerwona
  • sałata rzymska
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka wędzona
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • szklanka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni góra dół.
  2. Do umytego i osuszonego mięsa dodaj, po łyżce stołowej: czosnku, papryki, pieprzu cayenne oraz dopraw szczyptą soli oraz pieprzu i wlej olej.
  3. Przez około 2-3 minuty ręcznie rozgniataj i mieszaj mięso w przyprawach.
  4. Do dwóch miseczek dodaj mąkę i rozbełtane jajko.
  5. Ułóż po 2 plasterki z każdego sera i zamocz je w jajku a następnie w mące.
  6. Włóż ser do piekarnika i piecz go przez około 5-8min.
  7. Pokrój warzywa wedle swojego uznania.
  8. Rozcięte bułeczki wrzuć na rozgrzaną patelnie i piecz do momentu uzyskania chrupkości (możesz posmarować delikatnie masłem).
  9. Gdy ser nam się piecze zrób z mięsa 4 kuleczki i wrzuć je na tą samą patelnie, dla uzyskania kształtu rozgnieć mięso np. butelką.
  10. Smaż mięso z każdej strony po około 3-3,5 minuty.
  11. Na spód bułki polej sos i ułóż warzywa, kotlet i ser.

Smacznego!

Więcej interesujących przepisów znajdziesz na portalu https://kuchnia24h.pl/.