Pasta jajeczna to prosta, smaczna i zdrowa potrawa, która może stanowić świetną alternatywę dla klasycznych kanapek z wędliną i serem czy pasztetem.
Bazą do dania są jajka oraz majonez, dlatego stanowi ona cenne źródło białka, tłuszczu, kwasów omega 3 oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jest ona wyjątkowo pożywna, daje uczycie sytości nawet na kilka godzin.
Jak zrobić najłatwiejszą pastę jajeczną w pięć minut? Jakich składników użyć?
Pasta jajeczna – składniki:
- pięć ugotowanych na twardo i wystudzonych jajek
- majonez – dwie łyżki stołowej
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
- mały kawałek czerwonej papryki
- 50 dag sera żółtego w kawałku
- kilka gałązek szczypiorku (według uznania)
- opcjonalnie: kolendra, pietruszka lub bazylia
Tutaj znajdziesz artykuł, który zainteresuje wszystkich fanów zdrowego jedzenia: przepis na makaron w cukinii w sosie pomidorowo-orzechowym.
Pasta jajeczna – sposób przygotowania:
Najpierw należy obrać jajka ze skorupek oraz przełożyć je średniej wielkości miseczki. Następnie należy ugnieść je dokładnie widelcem. W kolejnym kroku dodajemy pieprz i sól.
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy do pasty. Dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy majonez oraz musztardę i ponownie łączymy składniki. Na koniec drobno kroimy paprykę oraz szczypiorek na drobno i wsypujemy do pasty. Kiedy potrawa jest gotowa wkładamy ją do lodówki aby się schłodziła. Gotową pastę można podawać z chlebem razowym lub pszennym oraz warzywami. Jako dodatek aromatyczny można dodawać także mieloną lub świeżą kolendrę, bazylię czy pietruszkę.
Delikatny smak oraz lekko ziołowy aromat sprawia, że może by ona idealnym posiłkiem na śniadanie lub kolację. Potrawa jest odpowiednia dla wegetarian i diabetyków. Uwielbiają ja dzieci. Smacznego!